Ziekenhuisrevolutie…

jan vercammenBijdrage door gastauteur, Jan Vercammen, cardioloog en N-VA volksvertegenwoordiger: Voor dit bericht beroep ik me graag op de wettelijk bepaalde parlementaire onverantwoordelijkheid. ‘As we speak’ wordt immers in alle stilte door verschillende niveaus een ‘downsizen’ van het medisch kader voorbereid.

Artsen verdienen te veel; anderzijds zijn die hoge honoraria een bron van inkomsten voor elk ziekenhuis. In België zijn er ook per inwoner relatief veel artsen. In het Noorden zijn er langzaam maar zeker te weinig. In Brussel en het Zuiden zien we een andere evolutie. Die wordt deels verklaard door een dure, hospitalocentrisch-specialistische (over)consumptie, en relatief weinig huisartsgeneeskunde. Deze consumptie staat via diverse mechanismen mee aan de bron van een (PS/socialistisch) herverdelingsmodel, oa. via dubbel zo hoge ereloonssupplementen, die broederlijk gedeeld worden door artsen, ziekenhuizen, ziekenfondsen en ermee gelieerde hospitalisatieverzekeringen. Gevolg is dat de huisartsengeneeskunde, en minder technische specialismen, er een beetje op apegapen liggen… waardoor sommigen luid toeteren dat in Wallonië eigenlijk een artsentekort heerst. Quod non, maar dat heeft Vlaanderen al een tijdje begrepen.

Verschillende ziekenhuisnetwerkboys hebben ingezien dat ‘outsourcing’ een formidabele ‘win-win’ kan opleveren, net als in de privésector. In Indië en andere Aziatische tijgers,vindt men veel hooggeschoolde hardwerkende jongeren, tegenover lonen die exponentieel lager zijn dan hier. De transfer van data is in onze moderne tijd immens vereenvoudigd. Arbeidintensieve ICT-werking zoals loonadministraties, accountancy,.. in lage loonlanden laten uitvoeren, is dagelijkse kost voor veel multinationals.

Translationele kennis is de toepassing van inzichten uit één kennisgebied naar een ander. Hou je nu vast. Op dit ogenblik bereiden verschillende grote ziekenhuizen de ‘outsourcing’ voor van radiologie. Een geölied team van technici legt hier patiënten onder de CT of NMR, de beelden worden doorgestraald, en een team van Aziatische topradiologen stuurt de protocols terug. Voor een fractie van de prijs van de Belgische radiologen. Een beperkt team, louter nog verantwoordelijk voor supervisie en kwaliteitscontrole, zal in België volstaan.

Idem voor interpretaties van klinische biologie, anatomopathologische diagnosen via doorgestraalde foto’s van weefselcoupes, zelfs cytologie en immunologie… The sky lijkt the limit.

Was het u als ziekenhuisarts, ook al opgevallen dat de naar u doorgeschoven informaticakosten een tijdje aan het stijgen zijn? Misschien financiert u uw eigen outsourcing? Uw niet-index is maar het topje van de ijsberg. Barco (et al) rules?

Boeiende tijden.

Jan Vercammen

Cardioloog

Volksvertegenwoordiger