vulcano in snowOver Oekraïne,  de obediëntie van onze journalisten en de invloed van vulkanen onder de Zuidpool.

CO2 moleculeWanneer (onder andere) de DS en de VRT het aandurven om hun groene ideologie te verdedigen vallen ze al snel door de mand. Dat is de voornaamste reden waarom elk debat geweigerd wordt.

FAKE NEWSVolgens van Dale is nepnieuws (in het Engels Fake News) “nieuws dat niet op waarheid berust, vaak bewust verspreid om de publieke opinie te beïnvloeden”. Het essentiële in deze bepaling is dat onjuiste informatie wordt verspreid maar dan wel verpakt als “echt” nieuws of juiste informatie.

Serge DesouterRecensie: ‘Militante immigratie in Europa’ is de titel van een boek over de islam. Nog een boek over de islam, zullen sommigen onder u zich afvragen? Welja, er werden in het Nederlands taalgebied inderdaad al verschillende interessante boeken over dit onderwerp gepubliceerd. Toch vonden we dat dit boek een schouderklopje verdiende, en wel omwille van de persoonlijke inbreng van de auteur, Serge Desouter.

598px SARS CoV 2 without backgroundHet Coronavirus houdt iedereen bezig, en terecht: het is een ernstig probleem. Er ontwikkelt zich echter ook een sterk angstgevoel, en dat is op zich wellicht nog erger.
Een recent interview in ‘Der Spiegel’, met psycholoog professor Gerd Gigerenzer, had volgende titel: "Es ist die Zeit, mehr zu verstehen und sich weniger zu fürchten" (het wordt tijd dat we meer begrijpen en minder angst hebben).

1984JLH1Wat er in België gebeurt in verband met de Corona-crisis is een beschouwing op zich waard.

266px VRT logoVoor alle duidelijkheid: de ombudsman is slechts een tussenpersoon. De echte verantwoordelijke voor de berichtgeving is de VRT-nieuwsredactie.

zum kotsenHet was niet mijn bedoeling om in juli nog een stuk in Doorstroming te schrijven, maar wat met de afgetreden parlementsvoorzitter gebeurd is, is zo ergerlijk dat ik me verplicht zie het uit te schreeuwen.

Het overvloedig consumeren van geestrijk vocht door de vorige parlementsvoorzitter was verkeerd, maar op dat punt bevindt hij zich in het gezelschap van vele Vlamingen van alle beroepsgroepen, journalisten incluis. Dat vergoelijkt niet, maar is als nieuwsfeit niet meer waard dan een simpele vermelding.

Naar aanleiding van een uitzending van het programma 'De Afspraak' op Canvas stuurde ik een vraag naar de ombudsman. Het resulteerde in een interessante correspondentie die we onze lezers niet willen onthouden.

HagarFake News is een raar beestje. Zopas kreeg Barack Obama een podium in Zuid-Afrika en had het onder meer over een politicus die na een leugen gewoon doorgaat met liegen. Wie anders dan zijn opvolger Donald Trump? En wat met de heisa toen Trump op de persconferentie de indruk gaf Poetin zeer ter wille te zijn en aanleiding gaf tot groot misbaar in Washington, Zuid-Afrika en Brussel.

DWO BTW Spoerr jpgKathrin Spoerr - Zou nu echt “heel de wereld” de Amerikaanse president Trump uitlachen, zoals “Der Spiegel” beweert? Een dergelijk denken is propaganda en herinnert aan de DDR. Dat is het tegendeel van democratie. (Die Welt)

 

 

de telegraafROB HOOGLAND (De Telegraaf) Je kunt veel over De Telegraaf zeggen, maar niet dat de krant aarzelt om politiek incorrecte onderwerpen aan te roeren. Alle andere Nederlandse dagbladen beginnen daar niet of nauwelijks aan, net als onze publieke omroepen. De Telegraaf neemt daarmee nog steeds een unieke positie in.

trump excocismMarcus Somm vertaling van zijn bijdrage over falende media. Het gaat om een artikel over de NYT dat de waan van de dag overleefde en niets aan relevantie inboette ook al dateert het van maart 2017.

truth liesDit is het aangekondigde tweede deel over de opiniejournalistiek in Vlaanderen. (lees hier deel 1). Ditmaal onderzoeken we in welke mate onwetendheid oorzaak is van misleidende opiniejournalistiek.

Baas GansendonckDe angst van politici voor de media heeft een verlammende invloed op wat ze nog durven doen. Want, zonder de steun van Baas Gansendonck is er geen maatschappelijk draagvlak.

P1010268Tijdens een onderzoek naar de evolutie van De Standaard (DS) merkte ik enkele markante wijzigingen op die zich situeerden in de periode dat Peter Vandermeersch hoofdredacteur was (1999 – 2010); nu hoofdredacteur van NRC Handelsblad. De foto:Kleiner tabloid formaat levert méér promotieruimte in krantenwinkel.

 

telescope personHet is intussen algemeen bekend: Knack en co nemen geen online-commentaren van lezers meer op. Dat kost teveel tijd aan moderering en bestrijding van misbruik. De journalistieke capaciteit die hierdoor verloren gaat, kan beter besteed worden aan een essentiële taak: lezers informeren en kennis laten maken met verschillende stemmen ‘die wij interessant en relevant vinden’. Er is te veel nepnieuws en dat heeft zware gevolgen.

 

thevissen VRT DSMediaspecialist Frank Thevissen publiceerde op Youtube een videomontage waarin hij de verschillen aantoonde tussen de beelden van de VRT en VTM naar aanleiding van de rellen in Brussel. Dit filmpje werd overgenomen door de nieuwsites van verschillende kranten en enkele N-VA politici zorgden voor verdere verspreiding. Voldoende reden voor de hoofdredacteur van het VRT-Nieuws om de snode criticus de mond te snoeren.