donotunderstandUSAVoor de gemiddelde Europeaan was Amerika altijd al iets vreemds. De oorzaak was slechts gedeeltelijk te zoeken in ons beeld van de USA, opgehangen door de verhalen van onze media, de Amerikaanse films, de Amerikaanse muziek en de Amerikaanse modetrends (van Coca Cola tot TikTok [1]). Met de Amerikaanse realiteit heeft dat bijzonder weinig te maken.

board heart play over royalty free thumbnailEen Dwarsligger die jarenlang werkte en leefde in de USA las een interessante samenvatting van het boek dat Steven De Foer schreef “Amerikanen” met als ondertitel: “het had zo mooi kunnen zijn”.

north korea bomb cheney smallIn de afsluiter van 2017 schreven we dat de USA niet zozeer aan (militaire) macht inboette, maar wel aan economische draagkracht en dat haar moreel gezag een flinke deuk kreeg door ondoordachte militaire interventies die allemaal eindigden in chaos.

dt foutSlechts over één zaak zijn voor- en tegenstanders het eens: de verkiezingscampagne was laag-bij-de-gronds. Maar over een veel belangrijker aspect, het programma van de kandidaten, werden we nauwelijks geïnformeerd. Een dwarse analyse.

 

cold war IIIs er een Koude Oorlog op komst? Dat is alvast niet de mening van een gewezen Nederlandse ambassadeur te Moskou die hierover dit artikel schreef onder zijn ‘nom de plume’ J. C. Reynaard.

 

TRUMP troefOndanks politiek incorrecte faux pas blijft Trump zijn voorsprong als Republikeinse kandidaat voor het Amerikaanse presidentschap uitbouwen. Hoe kan dat nu? Is iets dergelijks bij ons ook mogelijk?