beer bottles empty corona dustyHet wordt een broeierige nazomer. Corona beheerst nog dagelijks het nieuws. Er worden vaak indringende wie-vragen gesteld. Belangrijker is wat er nà corona komt.

Staking Vlaamse studenten te Leuven voor de gevangenis werd de menigte uit elkaar geslagenDit is een foto (wikipedia) van de studentenstaking in Leuven op 18 januari '68. U leest het goed, niet mei '68 dus.


Dwarsligger Jaak Peeters, was toen in Leuven en zijn ooggetuigenverslag zal zeker menig lezer boeien.

Flag of Flanders.svgWij wensen al onze Vlaamse lezers een fijne feestdag!

dartsboardEnkele kritische opmerkingen bij de studie van André Decoster en Willem Sas (Departement Economie van de KU Leuven - 6 juli 2017): Interregionale financiële stromen in België 2000 - 2020

 

karl van campKarl Van Camp, hoofdredaceur 't Pallieterke: Vorige week kon u in ’t Pallieterke een aanklacht lezen over hoe bpost stelselmatig de adressen van Nederlandstalige inwoners in Brussel in het Frans omzet.

250px BelgieGemeenschappenkaartIn juli vieren we een dubbel ‘nationaal’ feest: Op 11 juli vieren de Vlamingen hun hoogdag en op 21 juli doet België dat ook. Tussen beide feestdagen in willen we enkele stemmen laten horen die ook de aandacht van onze Nederlandse lezers verdienen.

 

 

 

 

Brussel 1657 Janssonius 100Deze nota is het resultaat van een jarenlange brainstorming in de schoot van het VVO (Verbond van het Vlaams Overheidspersoneel)  over het “probleem Brussel”.

houd kalm en concentreer me op naief het zijn ronde magneet 5 7 cm rc8bb7a0388b24192ace7413a40597815 x7js9 8byvr 324Reactie op de Brusselnota

Marx geen geldtransferVolgens de Leuvense economen André Decoster en Willem Sas bestaan er geen financiële stromen van Vlaanderen naar Wallonië. Het gaat om perceptie: je ziet die stromen alleen als je op een politieke manier naar de feiten kijkt.

De WeverBart De Wever is een uitzonderlijk historicus en een politiek genie die een vernuftige politieke strategie ontwikkelde. Maar kan hij deze strategie waar maken als partijvoorzitter? Ons onderzoek probeert hierop een antwoord te geven.

herfoeteraliseringDe burgemeesters Tim Vandenput (Open VLD) van Hoeilaart en Christophe Dister (MR) van Terhulpen hebben een plan BE om België efficiënter te maken door te herfederaliseren. Maar buiten Vlaams-Brabant krijgen ze niet veel steun binnen de Open-Vld, tenzij de Belgicistische reflex van de De Croo-familie (DS,13/07/2016).

Vlaams-Brabant: Cherchez les votes?

 

 

 

jan vercammenJan Vercammen Anno 1991. De toenmalige piepjonge minister van Sociale Zaken wilde een vestigingswet invoeren voor huisartsen. Prompt stond de academie op z’n kop, en ook deze student, toen Praeses van de Gentse geneeskunde, protesteerde dapper mee tegen de bedreiging van z’n toekomstige broodwinning, en bovenstaande slogan zag het levenslicht.

Louis IdeBeste lezers uit het buitenland,

U hebt wellicht nogal problemen om het politieke reilen en zeilen in België te kunnen volgen. Met zo veel regeringen en instellingen die vanzelfsprekend allemaal wel iets willen te zeggen hebben wordt zelfs eenvoudige rekenkunde aartsmoeilijk.

De Wever De CremVlaanderen is bevoegd voor de buitenlandse handel maar al jaren ijveren Belgicisten, zoals Dave Sinardet, ervoor om deze bevoegdheid terug te federaliseren. Maar dat België ook heel nadelig is voor Vlaanderen, lezen we zelden.

Elio Di Rupo 2003Tegenover de soms rabiate Vlamingenhaat van Franstalige politieke straatvechters en parvenu’s is zowel kordaatheid als verdraagzaamheid aangewezen.

elio di rupo chef du parti socialiste belge NONDe verkiezingsoverwinning heeft Bart De Wever niet verleid tot euforie, maar wel tot belangrijke uitspraken. Het grote N-VA verhaal anders gelezen.

Béatrice Delvaux Deze provocatieve titel - vooral wanneer het gaat over de senior writer van Le Soir, Béatrice Delvaux , zal wel niet te lezen zijn in een Vlaamse krant, laat staan in De Standaard.

borinageOveral waar we trachten sociaal en economisch achtergebleven gebieden te ondersteunen stoten we op dezelfde problemen. Ook in ons eigen land. Het is onze eigen mentaliteit die ons  hindert om die problemen effectief aan te pakken.

Mia DoornaertIn de media klonken de Franstalige beschuldigingen aan het adres van de informateur, oh zo vertrouwd: De Franstalige partijen vertrouwen Bart De Wever niet. En dus zal het zijn schuld zijn wanneer zijn informatieopdracht mislukt.

Milquet joelle Uitlatingen van Joelle Milquet werpen een vreemd licht op beweringen van onze partijvoorzitters en pers over de vermeende onwil en/of onbekwaamheid van de N-VA.

MelsbroekDefensieminister De Crem opnieuw in communautair vaarwater. Of hoe het federaal beleid steeds meer lijkt op het gesjacher in de soeks van de Wetstraat.

B plusUnitair gezinden verzetten tegen Vlaams streven naar autonomie en separatisme. Een grondige analyse laat echter maar weinig over van de argumenten van B Plus tegen de confederale plannen van de N-VA.

hartvoorBXLDat Brussel ook in de komende verkiezingsstrijd zijn zeg wil hebben is niet ongewoon. Maar te veel liefde voor Brussel vanuit een anti-Vlaams ressentiment kan averechts werken.

Wapenschild BruselDe Politierechtbank te Brussel omschrijft samenscholing en manifestatie in een meer restrictieve wijze en beperkt als dusdanig de willekeurige interpretatie door  de GAS-ambtenaar. Vier Vlamingen zien hun GAS-boetes vernietigd.

MR Paul MagnetteFranstalige meerderheidspartijen omzeilen via de laatste staatshervorming de lastige confederale blokkeringsmechanismes en annexeren Brussel zonder dat de Vlaamse Brusselaars enige keuze hebben.

MR Jules Destrée 1863 1936Franstaligen beladen confederalisme met alle zonden van de wereld, maar waarom negeren dat Franstaligen dat in 1912 en 1947 zelf al voorstelden?

TweeherigEnkele feiten uit het verleden bij de N-VA-voorstellen voor de toekomst van Brussel en België. Of hoe de feodaliteit ons nog wat leert.

BE Supp VBWat bezielt een nationale voetbalbond om 60% + 40 % van de eigen supporters te schofferen?