BeeldenstormWe beleven momenteel weer eens een beeldenstorm. Ik zeg “weer eens” omdat het verschijnsel met enige periodiciteit terugkeert.

GeldDe Vlaamse cultuursector reageert nogal heftig op de besparingen die minister-president en cultuurminister, Jan Jambon (N-VA) oplegt. Er is duidelijk véél belastinggeld mee gemoeid.

jan hoet‘Het is kunst omdat ik het zeg’, zei Jan Hoet (1936-2014) destijds en hij kocht voor 400.000 euro’s van Marcel Broodthaers (1924-1976) een pot met lege mosselschelpen voor het SMAK in Gent. ‘Een mossel verbergt een mal en omgekeerd”…net zoals de pijp van “Magritte” de mal van de rook is.’ Nu jij!...

Van Engelshoven D66Geschiedenisonderwijs: verplichte oefening in politiek correcte wellevendheid of scholing tot zelfstandige oordeelsvorming?

school in vervalWij denken dat we nog altijd een prima onderwijssysteem hebben. Dat is weeral eens perceptie. We hadden ooit een eerste klas onderwijs, en daarvan profiteren we vandaag nog.

I scratchMia Doornaert is voorgedragen als de nieuwe voorzitter van het Letterenfonds. Vanuit progressieve hoek stond men meteen klaar om fors bagger uit te storten over haar vinnige lijf. Overname publicatie 't Pallieterke

paul clitteurNausicaa Marbe: Hoe ver moet je gaan om de Nederlandse cultuur te beschermen? Sommigen hebben een pasklaar antwoord: er bestaat geen Nederlandse cultuur, dus valt er niets te verdedigen.

Nationaal zangfeestDefensieminister en Vlaams-nationalist, Steven Vandeput, kiest voor minder Nederlands aan de Koninklijke Militaire School (KMS). Terug naar taaltoestanden als tijdens WO I? Neen, want de ‘gewone soldaten’ zijn al eerder afgeschaft.

Paul Van Camp

Hoe lang nog ?

Paul Van Camp

Als ik voel dat de kracht afneemt

dagmaat 2Muurgedicht in Roosdaal. Het gedicht staat in Roosdaal op een monument voor Prince-lid Erik Heyman, dichter, kernfysicus en leraar fysica en informatica, die zes jaar geleden overleed.

Paul Van Camp - Zonder omwegen

Don quichotteOp 22 april was het vierhonderd jaar geleden dat Miguel de Cervantes Saavedra (1547-1616) overleed (een dag voor William Shakespeare). Cervantes is  nog altijd wereldberoemd vanwege zijn boek Don Quichot, voluit De vernuftige edelman Don Quichot van La Mancha.

OvdP Guido van Gheluwe 1999 ontvangenGuido Van Gheluwe, stichter-president van de Orde van den Prince is niet meer. Maar zijn Vlaams-Nederlandse erfenis is nog altijd levendig en telt meer dan drieduizend leden. Een korte terugblik.

Flag of the Flemish Community CommissionDe nieuwe Vlaamse minister voor cultuur moet de knip op de beurs houden. Even nadenken over het cultuurbudget en de bedoeling van subsidies kan dus geen kwaad.

who caresMARK GELEYN – Elke taal krijgt te maken met externe invloeden. Eerst hadden we een Waal in onze kop. We ruilden hem voor een Engelsman met lange sokken. Onze moedertaal, who cares?

Tom LanoyeKunstenaars zijn handelaars. Dat ze hun waar proberen te slijten is normaal. Dat ze dat doen door hun eigen gemeenschap te schofferen is populistische prostitutie. Maar vele kunstenaars leven van prostitutie