Mapa europaEuropa was ooit de bakermat van het Christendom. Vatikaanstad is de zetel van de katholieke kerk. Overleeft de christelijke cultuur het wegdeemsteren van het katholieke geloof in Europa?

 

 

 

 

 

DW09Gastauteur Harry van der Horst: Het begin van de periode na de Koude Oorlog en de OVSE. Dit artikel werd gepubliceerd in Carré op 22 december.

china economyHoog tijd om onze internationale relaties niet langer te baseren op oude begrippen als vijand en vriend, haviken of vredesduiven.

 

 

 

Angela Merkel (Tobias Koch)Angela Merkel, de Kanselier, die haar eigen principes om principiële redenen niet kent.

Vertaling van een artikel door Markus Somm 16.09.2017

merkel“Titanin des Nachgebens” van Markus Somm in de Bassler Zeitung is de scherpzinnigste analyse van het fenomeen ‘Merkel’ die ik ooit gelezen heb. Ik ben het niet met alles eens. Daarvoor is Somm al te zeer de bikkelharde Zwitserse liberaal.

Tom Sauer vrtMet Europa op eigen benen (26/06) schreven we reeds dat Europa moet kiezen voor een verder zetten van de Noordatlantische band met de VS of voor een Euraziatische samenwerking. Ook Tom Sauer schreef hierover een interessante opiniebijdrage die gepubliceerd werd op deredactie.be

Anis BajrektarevicVoorwoord

Navolgend brengen we U ‘Het nabije Oosten en het nabijere Brussel’, een verhandeling van prof. Anis H. Ba­jrek­tare­vic verschenen in de Jakarta Post. Er is heel veel dat ervoor spreekt dit artikel onbezien ter zijde te leggen. Het steunt duidelijk meer op emotie dan op ratio. De verwarde gedachten maakten, meer nog dan het minder dan perfecte Engels, de vertaling tot een ware tortuur.

 

 

corruptieHet is opvallend hoe scherp gereageerd wordt op Poetins pogingen om de invloedssfeer van Rusland uit te breiden. Wie het plaatje ook van de andere kant bekijkt kan alleen maar vaststellen dat ook het Westen, vooral dan de VS, onder het mom van steun aan de democratisering, precies hetzelfde proberen. Rusland en Amerika: twee gezworen vijanden, met de EU als mogelijk slachtoffer.

Vluchtelingen JoegoeslavieDe vluchtelingencrisis maakt alvast één ding duidelijk: Europa holt achter de feiten aan en moet dringend het initiatief hernemen wil het tot een duurzame oplossing komen.

neergeschotenRusEr is al heel veel inkt gevloeid over het neerschieten van een Russische Sukhoi – SU24 door Turkse F16’s. Een weliswaar symbolisch geladen, maar nog altijd maar een van de vele incidenten in een conflict waar we het laatste nog niet van weten.

erasmus griekenZijn de EU-top, Tsipras en de zijnen, niet allemaal zoals de dwazen uit 'Laus stultitiae' van Erasmus? Dwazen die hun lage begeertes voorrang geven op het erkennen van het licht van de zon?

vlag donteskOnze economische sancties lijken op Poetin geen indruk te maken. Dat verwondert alleen ons, want wij weten niet hoe Rusland in elkaar zit.

1024px Второй тур победители по округамNa een kwarteeuw blijkt dat niet iedereen het beëindigen van de Koude Oorlog heeft verteerd. Er is dan ook veel veranderd sinds de val van de Berlijnse Muur in november 1989.

BUK rocketOntving volgend bericht uit Oekraïne (bron: ministerie van Buitenlandse Zaken):“Een passagiersvliegtuig werd neergeschoten in de regio Donetsk door een ‘Buk’ raketsysteem”.

NederlandMarokkoDe Nederlandse Tweede Kamer wil het verdrag voor de sociale zekerheid met Marokko heronderhandelen. Desnoods wordt het opgezegd. De regering twijfelt over de aanpak, maar het probleem zit diep.

UK parliamentDe Britse regering was al helemaal in Syrische oorlogsstemming, maar het Britse parlement vond een meerderheid om terughoudendheid te eisen. Moet kunnen, in een democratie.