Luc Marchal La Tribune franco rwandaDe gebeurtenissen in Rwanda waren een vernedering voor België en de EU die moesten toekijken hoe anderen een eigen agenda volgden met miljoenen doden als 'collateral dammage'. Een belangrijke getuigenis uit de eerste hand: Kolonel Luc Marchal - foto La Tribune franco-rwanda

Fighter Aircraft Design 17th January 2023 compressedBlijkbaar zijn de slechte cijfers over de F-35 meer stealth dan de F-35 stealth is.

EU Mil StaffAls ijzerbedevaarder ben ik tegen élke oorlog en als het echt niet anders kan, pleit ik voor ‘containmentpolitiek’: maak een probleem nooit nog groter.

jurgen coningsRuud Goossens (De Standaard): Zeg dat IK het gezegd heb … en het relaas van een ex-militair.

foto RTLNieuws.nl

c130La Belgique: En attente d’une séparation des biens.

Nu de media geobsedeerd zijn door de Covid19 pandemie en de Vivaldi-regering iedereen poogt te overtuigen dat solidariteit en ‘Tous ensemble’ dé oplossing zijn voor onze miserie, sleept premier De Croo heel wat politieke ballast mee die vooral niet onder de aandacht mag komen van het grote publiek.

the wall Sinds de Vietnamoorlog eindigde in 1975 werd de Westerse (NAVO) Defensie nooit meer geconfronteerd met een hardnekkige en ‘evenwaardige’ vijand.

vliegerIs Defensie een non-issue in de Lage Landen?

quo vadis defenseNa de Belgische keuze voor de F-35A als opvolger voor de F-16 kwamen we in een windstille periode terecht, en deze kan nog wel een tijdje duren gezien de recente verkiezingsresultaten waardoor een regeringsvorming wel eens héél lang zou kunnen duren. We gebruikten deze periode om na te denken over een defensie voor de toekomst. We beginnen met een analyse van de evolutie tijdens de laatste decennia en kwamen tot het inzicht dat er in het “defensie denken” een belangrijke verschuiving heeft plaatsgevonden.

 

USA defense watchWaarom  militaire interventies gedoemd zijn te falen. Ondanks een militair-technische suprematie mislukten vier van de vijf door de USA geleide grote operaties na WO II. Dixit Jim Mattis. Desert Storm (Koeweit) was de enige uitzondering.

IMG 20170401 175208 BURST001 COVER7 april, drieëntwintig jaar geleden werden tien Para's vermoord in Kigali. Even ons geheugen opfrissen met deze tekst overgenomen van de webstek van de Paracommando's

 

 

steven vandeput 2Zoals iedereen moeten ook militairen langer werken. Minister Steven Vandeput zat in het parlement en voelde al nattigheid. Op 15 november betoogden zowat 10.000 militairen tegen zijn personeelsplannen. De Chef Defensiestaf had begrip voor de betogers, alleen jammer dat het net op Koningsdag was.

ltkol van der Horst

Wat de Nederlandse Luitenant-Kolonel in ruste, Harry van der Horst schrijft op basis van zijn persoonlijke ervaringen als militair attaché te Moskou is ongemeen interessant. Tegelijk een kaakslag voor de eenzijdige berichtgeving door alle Rusland-correspondenten van de politiek-correcte media.

 

NederlandBelgiëNa de Deense vaudeville naar aanleiding van het Deens herexamen van de kandidaten-opvolgers voor de F-16 gevechtsvliegtuigen, lijkt nu ook in België een vaudeville in de maak. En hoe belangrijk is een militaire samenwerking met Nederland? Een analyse.

 

 


NCW IndiaVandaag de dag is alles met alles via netwerken verbonden: Cloud, Internet of Things en nog meer van die hype termen. De militaire wereld kent Network Centric Warfare. We bekijken wat dit voor België kan betekenen en of dit spek voor de bek van de favoriet F-35 van de luchtcomponent is.

 

magnifying glass over red downward chartsOp basis van de bekend geworden aankopen, vroegen we ons af of deze wel beantwoorden aan militaire behoeften dan wel aan politieke doelstellingen, en of deze keuzes wel zorgen voor de grootst mogelijk operationele capaciteitswinst.

A400M 1969Heel wat commentatoren vinden dat het Europa mangelt aan een democratische besluitvorming. Minder bekend is dat sommige Europese ‘paradepaardjes’, zoals het Europese luchtvaartproject met onder meer het militaire Airbusprogramma A400M, vooral een voorbeeld zijn van heel veel paternalistisch nationalisme onder de dekmantel van Europese samenwerking.

 

visie defensieNa de verschillende overwegingen in onze vorige publicaties wordt het tijd om een antwoord te vragen op de essentiële opties. Zelf verlaten we bewust de begane paden, want enkel ‘out of the box’ denken kan zorgen voor een nieuwe dynamiek.

COMOPSMEDEen toekomstvisie voor defensie gaat ook over de toekomst van de Medische Dienst. Hoog tijd om dit geprivilegieerd bastion grondig te hervormen. Een bijdrage voor een parlementair debat.

logo B FastHet stopt nooit. Een drama in het verafgelegen Nepal en de media zorgen ervoor dat de regering zich opnieuw verslikt in de eigen dadendrang. Maar een spelletje zwartepieten lost evenmin iets op.

BDW EVHet hoogstaand debat over nationaliteitsbeleving tussen Bart De Wever en Etienne Vermeersch (Canvas) leerde veel over de noodzaak aan burgerschap/burgerzin. Ik vroeg hen of een legerdienst daar ook bij hoort.

huurlingenDefensie lijdt onder de Belgische ziekte. Een blauwdruk voor de toekomst is een kans om beter te doen. Omdat Vlaanderen beter België kan veranderen dan omgekeerd.