sheep flock of sheep pasture agricultureNa de val van het Oostblok is de westerse cultuur (ik zou niet van beschaving willen spreken) ernstig in verval geraakt. De talloze analyses daarover kunnen we beter niet herhalen, maar we volstaan hier met de constatering dat democratische stelsels werden uitgehold door enorme machtsconcentraties in de marktsector.

UN apocalypse nowGastauteur Dr. Eric Blondeel: Vanuit de VN worden beslissingen rond het klimaat en de wereldgezondheid op wetenschappelijke basis aangestuurd. Klimaatverandering en de 30 jaar jongere COVID pandemie zijn dominant aanwezig. In deze beide probleemkringen zien we treffende gelijkenisseninzake modus operandi en manipulatie.

death horror cutter man nightmare thumbnailGastauteur Eric Blondeel deed onderzoek naar de uitbraak van COVID-19 en maakte een kritische analyse van de manier waarop men nationaal de pandemie aanpakte.

governmenthelpEen debat dat naar aanleiding van corona voor lang zal nazinderen is de omvang van het staatsapparaat

Niall Ferguson Chatham House 2011Onderstaand artikel geeft een interview weer met de toonaangevende historicus Niall Ferguson aan de rand van de conferentie in Davos. Het gesprek vond in het Duits plaats. Ferguson heeft in Duitsland gestudeerd en gewoond en spreekt de taal perfect.

gebeten om te weten DRIE2018 is het tiende jaar dat ik deze afsluiter ‘In de luwte van het aflopend jaar’ schrijf. En net zoals voor alle vorige jaren, was ook 2018 een heel interessant jaar … voor wie voorbij de waan van de dag en dwars door het oppervlakkige keek. Dit jaar ging mijn aandacht vooral naar het grotere verband dat de verschillende belangrijke maatschappelijke problemen gemeen hebben.

VN vlagDeel 1: Enkele “Gevallen”

Gastauteur Dr. ir. Eric Blondeel: Er zijn in de loop van de jaren in de schoot van de VN een aantal organisaties ontstaan die zich met problemen bezighouden waarvoor een ernstige wetenschappelijke achtergrond noodzakelijk is. Ze hebben geprobeerd dat te doen zonder hun intrinsiek politiek karakter af te leggen. Dat kon niet goed gaan en het is dan ook niet goed gegaan.

ErdoganHierbij de brief die Serkan Lokmacioglu, voormalig Turks diplomaat en kapitein, stuurde naar een volksvertegenwoordiger. Na zijn ontslag poogt hij in België een nieuw leven op te bouwen.

BöhmermannDie Gedanken sind Frei

Gastauteur Bart De Meulenaer stelt zich vragen bij de inzichten van de Duitse Bondskanselier, Angela Merkel. Voor Dwarsliggers is het van wezenlijk belang om onze lezers te confronteren met andere meningen. Omdat wij de debatcultuur in Vlaanderen willen aanmoedigen. Aantonen dat er veel méér is dan vóór of tégen zijn.

spionSpionage, het is van alle tijden en daar zijn zelfs vriendschappelijke banden niet tegen bestand. Met het opkomend terrorisme herleefden de inlichtingendiensten en zijn spionnen terug van nooit weggeweest.

LampedusaDe ramp met Afrikaanse vluchtelingen nabij het eiland Lampedusa beroerde heel even de gemoederen. Tot de Rode Duivels de media veroverden. Weg Lampedusa. Onze analyse.