Wat bezielt een nationale voetbalbond om 60% + 40 % van de eigen supporters te schofferen?
Supporters van de Belgische voetbalploeg fluiten de Franse ploeg uit tijdens het spelen van de Franse nationale hymne (Nieuwsblad). Zijn de Belgische supporters er zich van bewust dat het Belgisch financieel beslissingscentrum zich in Parijs bevindt, of is het gewoon het wangedrag van Belgische hooligans? Blijkbaar het laatste want de Koninklijke Belgische Voetbal Bond (KBVB) was verontwaardigd over dit respectloos optreden, dit kon niet door de beugel.
Wat er dan wel weer door kon, was dat Kompany in de hoedanigheid van kapitein van die Belgische voetbalploeg de handschoen wierp naar de grootste Vlaamse - en door Vlamingen democratisch verkozen grootste Belgische - partij. Heb je jouw supporters des te minder in de hand, de kapitein van je eigen ploeg des te meer.
Was er dan nog het plan om een nieuw voetbalstadion op het grondgebied van het Vlaamse Grimbergen te bouwen. Vlaanderen zou de lasten hebben, Brussel de lusten. Wat is er eigenlijk verkeerd met het Koning Boudewijn stadion? Indien men dan toch het geld -zonder tegenprestatie- gegeven door de grootste regio van dit wereldvoetballand wil wegsmijten door het realiseren van megalomane projecten, wel neem dan een stuk terrein van het koninklijk domein van Laken, plaats genoeg, Belgisch tot en met, en er is zelfs een treinstation in de buurt.
Wat is er dook met die nieuwe slogan "Make us proud!" (GVA). Eentalig Engels om tweetalige (en dus duurdere?) borden/spandoeken te vermijden. Tja, flauw, we zijn drietalig, maar om de kerk in het midden te houden, nog iets of wat te begrijpen. Echter, de slogan is bedoeld voor de Schotten. Maar hoe moet een Schot dat nou interpreteren? Moeten ze de Belgen laten winnen, of wat? Wat meer is, de Belgische selectie tegen Frankrijk (14/08/13) telde maar liefst 11 spelers die in Engeland tegen de bal trappen. Het belooft een warme derby in Schotland te worden.
Maar keren we terug naar ons spandoek/bord, wat blijkt er? De Franstaligen begrijpen die slogan niet. Dus na Yves Leterme die gezegd heeft dat Franstaligen niet de intellectuele capaciteit hebben om Nederlands te spreken, zegt de Belgische voetbalbond impliciet dat de Franstaligen ook te dom zijn om Engels te leren; dus 40% van de Belgische bevolking geschoffeerd. Daarom plaatste de bond dan maar "On compte sur vous!" erbij. Terug naar af (tweetalig), maar ook het Nederlands eraf. Plaats dan het Nederlandstalige opschrift "Maak ons trots!" erop in plaats van de slogan "Make us proud!". Neen dus, nu wordt de overige 60% geschoffeerd.
De Vlamingen zouden het als een compliment kunnen opvatten, of als een reuzegrote grap. Maar juridisch ligt dat wel iets anders. De Voetbalbond is een federale organisatie die van de wetgever bepaalde, zij het beperkte, regelgevende en sanctionerende bevoegdheden kreeg, met name op en rond de voetbalterreinen en aangaande de voetballers en de lucratieve contracten in die wereld. Mag zulk instelling op zulk een ostentatieve wijze discrimineren?
Doel bereikt, of niet? We zullen met de verkiezingen van volgend jaar wel zien of het nu een goal was, of een own-goal?