De verfransing stopt nooit

 

karl van campKarl Van Camp, hoofdredaceur 't Pallieterke: Vorige week kon u in ’t Pallieterke een aanklacht lezen over hoe bpost stelselmatig de adressen van Nederlandstalige inwoners in Brussel in het Frans omzet.

Het softwareprogramma van bpost doet dat automatisch en men moet echt protest aantekenen bij bpost om dat adres terug te vernederlandsen. Eerder meldden we dat gsm-dienstverlener Orange in hetzelfde bedje ziek is.

Maar het kan nog sterker. Een lezer uit Wemmel meldde me zijn wedervaren… Enkele jaren geleden kreeg hij zijn facturen van Electrabel met Franstalig adres. Hij protesteerde en het adres werd aangepast. Abonnement op De Standaard: het adres is in het Frans; dan maar een abonnement nemen op De Tijd: het adres is in het Frans. Correspondentie van het sociaal-verzekeringsfonds Xerius: adres in het Frans. Xerius, ja, dat ontstaan is in de schoot van het Vlaams Economisch Verbond.

Onze lezer uit Wemmel gaf elke keer zijn Nederlandstalig adres door, en elke keer werd dat naar de Franstalige versie omgezet. Het is blijkbaar een computersoftware (uit Nederland!) waar die firma’s gebruik van maken en die zorgt voor de automatische omzetting.

Ter herinnering: Wemmel is een Vlaamse gemeente met faciliteiten voor Franstaligen. Het is geen Brusselse gemeente. De faciliteiten zijn er gekomen om domme Franstaligen (te dom of te agressief om Nederlands te leren toen ze vrijwillig naar een Vlaamse gemeente verhuisden) te helpen bij hun administratie in de gemeente. In realiteit hebben de faciliteiten ervoor gezorgd dat de zes randgemeenten volledig verfranst zijn. Dat hebben we dan uitsluitend te danken aan de laksheid van onze Vlaamse politici.

Gepubliceerd in 't Pallieterke nr 31