email 297633 960 720 gray text sleepers02

dwarsliggers

Dwarsliggers ... noodzakelijk om het rechte spoor te houden
lees meer over onze filosofie

gebeten om te weten DRIE

Kort en Bondig nr. 20

DALLE 2024 07 06 22.49.03 Create an illustration showing a group of people voters making a statement while another group the politicians are hesitating. The voters should  De kiezer was duidelijk, nu nog de politici

Bart De Wever informateur

Wat een verademing: een politicus die zwijgt als vermoord. Hopelijk slaagt hij er ook in om de vier andere neuzen in dezelfde richting te krijgen. En in de goed functionerende democratie kan die richting niet anders zijn dan in overeenstemming met de verkiezingsresultaten.

De verkiezingsbeloftes

Voor het behoud van de welvaart op korte termijn moeten ofwel de inkomsten van de staat verhogen ofwel de uitgaven verkleinen. De kiezers van N-VA en MR (1.884.035 kiezers) willen minder staatsuitgaven terwijl Vooruit, CD&V en Les Engagés (samen 1.596.583 kiezers ) een hervormd maar vooral sociaal beleid willen. Het democratische resultaat wordt dus een compromis van besparingen met sociale correcties.

Het uitstekende resultaat van N-VA én VB die de ‘Vlaamsgezinde kiezers’ vertegenwoordigen (samen 2.128.662 stemmen) nemen met niet minder genoegen dan met een confederale organisatie van België. Deze structurele hervorming moet de welvaart van alle Belgen op de lange termijn verzekeren.

Voor MR en Les Engagés (samen 1.189.689 kiezers) is zelfs een confederale staatshervorming mét behoud van een federaal niveau niet aan de orde, want de maatregelen die zij op federaal niveau willen doorvoeren zijn al een hervorming op zich. De hervormingen op korte termijn volstaan voor hen.

De onderhandelingen

Bart De Wever zal in Georges-Louis Bouchez een partner vinden voor de doelstellingen op korte termijn. De belangrijkste stoorzender zal Vooruit zijn. De Wever heeft echter een wapen op zak waar ook Vooruit niet omheen kan: de staatsschuld en de druk van Europa om de begroting op orde te stellen.

Bart De Wever zal in Georges-Louis Bouchez een stoorzender vinden voor de doelstellingen op lange termijn. Bouchez heeft daarenboven een voordeel omdat De Wever al om electorale redenen zijn onderhandelingsmarge verkleinde (onafhankelijkheid werd een ‘Belgisch’ confederaal model). Als pasmunt zal er geen domein opnieuw gefederaliseerd worden. Als pasmunt zal er geen domein opnieuw gefederaliseerd worden.

Men mag er dus gerust vanuit gaan dat Bouchez al even hardnekkig ‘la Belgique’ zal verdedigen als Madame NON, Joëlle Milquet, indertijd. Dat zal veel geld kosten of zal de tijdsnood de rest doen?