Novitsjok

HagarFake News is een raar beestje. Zopas kreeg Barack Obama een podium in Zuid-Afrika en had het onder meer over een politicus die na een leugen gewoon doorgaat met liegen. Wie anders dan zijn opvolger Donald Trump? En wat met de heisa toen Trump op de persconferentie de indruk gaf Poetin zeer ter wille te zijn en aanleiding gaf tot groot misbaar in Washington, Zuid-Afrika en Brussel.

 

Net toen herinnerde ik mij een uitspraak van Poetin, ‘dat hij Trump tijdens gesprekken heel anders ervaren had dan als de publieke twitteraar. To the point!’

Is er nu toch wel een Nederlandse Dwarsligger die over die bijeenkomst in Helsinki een beetje opzoekwerk deed en
een column schreef voor De Telegraaf. Hij herinnerde aan een incident met Barack Obama in 2012, die niet wist dat de microfoon open stond toen hij Medvedev toefluisterde "dat hij veel flexibeler kon zijn na de verkiezingen van dat jaar, want in zijn tweede termijn was hij veel vrijer ten aanzien van het begrenzen van Amerika’s rakettenschild en dan kon hij tegemoetkomen aan Ruslands zorgen." "Ik zal het aan Vladimir doorgeven", fluisterde Medvedev terug.

Nog belangrijker was volgende vermelding: 'Bij de gesprekken achter gesloten deuren tussen Trump en Poetin zat aan Trumps kant van de tafel niet alleen de meedogenloze machtsdenker John Bolton maar ook Fiona Hill, een van de scherpste en best geïnformeerde Poetin-critici in de wereld. Hun persoonlijke aanwezigheid tegenover Poetin betekent dat de gesprekken hard en confronterend zijn geweest. De nu nog onbekende deals die daar gesloten zijn, tellen; niet de uitspraken op de persconferentie.'

Bij het lezen van deze vermelding vroeg ik mij af of dát misschien de reden was waarom Poetin er helemaal niet blij bij stond op de persconferentie? Ik zag eerder een jongen die net een bolwassing had gekregen en helemaal geen zelfverzekerde president. Lichaamstaal zegt soms veel meer dan woorden.
 
 
Novitsjok
 
 
Wellicht zegt deze naam van het zenuwgas u nog wel iets. In het Engelse Salisbury werden op 16 maart de overgelopen Russische ex-spion Sergei Skripal en zijn dochter Joelia het slachtoffer van een aanval met zenuwgas, 'Novitsjok'. De Britse regering had weinig tijd nodig om met de vinger te wijzen naar Rusland, ook al hadden ze geen sluitend bewijs. We kennen toch onze vijanden! Of was het fake news?

Daarover hadden we toen een gedachtewisseling onder Dwarsliggers.

Dat Novitsjok is lang niet zo spectaculair nieuw als het hier voorgesteld wordt.
Novitsjok is slecht één lid van een hele zenuwgasfamilie die door de late Sovjetunie ontwikkeld werd op basis van een gemeenschappelijke chemische structuur. Het is een fosforamidaat, zoals alle zenuwgassen. Het blokkeert het enzyme acetylcholinesterase en belet daardoor de relaxatie van spieren, zoals alle zenuwgassen. Zoals bij alle zenuwgassen is ook hier rechttijdig toegediend atropinesulfaat (of andere atropine zouten) een goede antidote.
Het heeft wel een sterkere percutane lethale werking dan Sarin of Tabun. Het werkt ook sneller dan andere zenuwgassen, omdat het aan het enzyme acetylcholinesterase op meerdere plaatsen ‘aandokt’. Het heeft een zeer lage dampspanning, goede chemische stabiliteit en dus een hoge persistentie. Die is duidelijk hoger dan die van VX. Het is moeilijk te decontamineren, net omdat het een zo goede chemische stabiliteit heeft. Ook de behandeling van slachtoffers is daardoor zeer moeilijk.

Het bijzondere is dat het hier om een ideaal binair wapen gaat. Het kan heel simpel gesynthetiseerd worden uit twee nogal normale en ongevaarlijke producten. Jammer genoeg is door de publicaties van Lev Fedorov en Vil Mirzayanov (1992) algemeen bekend welke dat zijn.

Net omwille van de extreem hoge persistentie twijfel ik aan het breed militair nut. Dit is een half permanent interdictiewapen. Als je het inzet, wordt normaal betreden van het gebied voor lange tijd onmogelijk. Voor iedereen! Als terreurwapen is het natuurlijk ideaal.

 
Stel dat ik Poetin heet en iemand in het buitenland wil vermoorden zonder betrapt te worden. Ik wil geen moment in twijfel trekken dat zulks kan voorkomen, maar dan gebruik ik nooit Novitsjok! Door de hoge persistentie zal dat namelijk waarschijnlijk ontdekt worden. Ik ben, op basis van de chemie, heel zeker dat onze kit ‘chemische wapens’ uit de jaren zestig het detecteert, ook zonder dat we het toen kenden.

Incident te Amesbury
In juli hadden de Britten weer prijs. Twee doodgewone burgers werden eveneens slachtoffer van een vergiftiging door Novitsjok. En opnieuw aarzelde Theresa May geen seconde: ‘Die vermaledijde Poetin, gezworen vijand van het Westen, zat ook hier weer achter.’

Op het risico weggezet te worden in een of ander donker hoekje willen we onze lezers die ‘gebeten zijn om te weten’ toch iets anders laten lezen nu er opnieuw een geval van vergiftiging is. Enkele feiten!
 
Laten we eens kijken op de kaart naar de “plaats delict”:
 
 
Net als de overgelopen spion Skripal, vielen ook nu de slachtoffers in de omgeving van Salisbury.
 
 
 
Amesbury, waar de slachtoffers vielen, ligt zowat 15 km ten Noorden van Salisbury.
Iets ten Noorden van Salisbury vinden we een plaatsje dat herinneringen oproept: Winterbourne Gunner. Daar ligt een militair trainingscentrum waar Britse en NAVO-militairen getraind worden in de NBC- oorlogsvoering … Zouden ze daar misschien ook … ?

Net ten noorden van Winterbourne Gunner, en nog iets dichter bij Amesbury ligt nog een berucht plaatsje: Porton.
En wat is er in het onooglijk gehucht van Porton Down te vinden? Stomme vraag: een pub en een post office natuurlijk. En nog een kleinigheidje: het Laboratory for Science and Technology van de Britse strijdkrachten. Uiteraard gaan ze niet aan onze neus hangen wat ze daar allemaal precies uitspoken, maar dat daar onder anderen chemische wapens bestudeerd worden, daar kan je Novitsjok op nemen. Dat laboratorium kwam ook prima van pas in het geval Skripal. Ze waren uitstekend uitgerust om het analytisch werk te doen. Zo’n gelukkig toeval!

Verre van ons om hier boos opzet te vermoeden. Maar zenuwgiffen zijn echt gevaarlijk spul en de Britten hebben zo hun eigen cultuur. Ze hebben een hautaine houding tot het handelsmerk van hun ‘upper class’ ontwikkeld. Dat mag dan, vooral bij PG Wodehouse uitermate charmant werken, het is niet het succesrecept voor de omgang met gevaarlijke technologie. Er gebeuren bij de Britten dan ook opvallend veel ‘accidentjes’, maar ze steken dat met hun fameuze ‘stiff upper lip’ zo goed weg dat het niemand opvalt.

Zou nu niet… Nee, zo ver willen we echt niet gaan.

Maar als we in de schoenen van mevrouw May stonden … Dan zouden we om te beginnen heel zere voeten hebben, maar toch ook liever eens discreet laten nakijken hoe dat met de veiligheidsmaatregelen in de Porton Down Labs gesteld is alvorens weer een reuzerel met de Russen te starten. Misschien moet May ook de NAVO-officieren die in Winterbourne Gunner rondlopen beter screenen. Je weet maar nooit!
 
 
 
Tenzij natuurlijk die rel sowieso van pas komt, bijvoorbeeld als afleidingsmaneuver voor iets anders. In dat geval willen we niets gezegd hebben.
 
Dwarsliggers