F-35 bewijst zijn 'stealth' capaciteit

01 06 missileHet voornaamste nieuwe kenmerk van de Joint Strike Fighter of F35 van Lockheed is de ‘stealth’ capaciteit. Onzichtbaarheid en dat hebben ze zopas met succes bewezen.

Het voornaamste nieuwe kenmerk van de Joint Strike Fighter of F35 van Lockheed is de ‘stealth’ capaciteit. Onzichtbaarheid en dat hebben ze zopas met succes bewezen.

Stel u even volgende situatie voor: de grootste autoshow ter wereld opent in Genève zijn deuren. Mercedes heeft in de aanloop naar dit autosalon een grootse promotiecampagne gevoerd om zijn allernieuwste ‘kroonjuweel’, de F1-bolide M35, aan te kondigen. Volgens de promotiedocumentatie is het een superbe wagen. De autorecensenten die er een ritje mochten mee maken zijn ‘in de wolken’. Wat een schitterende sportwagen! Over de technologie wordt enkel in superlatieven geschreven. De F1-piloten dromen weg bij de gedachte dat ze ooit de teugels van zo’n machtig beest zullen mogen vieren.

Deze auto berooft niet alleen de toekomstige piloten van hun kritische zin. Ook politieke beleidsmakers en captains of industry die hopen een graantje mee te pikken, verliezen het contact met de werkelijkheid bij zoveel superlatieven. En in Genève wacht niet enkel een schitterende auto maar al even prachtige lijven die de schoonheid van de auto net niet in de schaduw stellen. Voor al wie interesse heeft en het geld om een vloot M35’s te kopen, wordt de rode loper uitgerold. De champagne zal vloeien want, voor wat hoort wat. Iedereen is immers koopbaar.

Tot zover het goede nieuws.

Criticasters van het eerste uur hebben zo hun twijfels over de M35. Naar het schijnt zijn er nogal wat problemen met enkele hightech-toebehoren die nog niet geïnstalleerd werden in de prototypes. Meer zelfs, onlangs dienden de reeds geproduceerde exemplaren aan de ketting gelegd te worden wegens ‘technische problemen’. Sommige kopers maken zich zorgen omdat ze nog altijd niet weten hoeveel de totale kostprijs zal zijn. Kochten ze een kat in een zak?

Daarom togen ze vol verwachting naar Genève waar ze eindelijk zelf de M35 zouden kunnen bewonderen. Allen daarheen.

Helaas, bij aankomst hangt aan de stand van Mercedes een groot zwart doek. Vastgehouden door twee verveeld kijkende bodybuilders. Van de M35 géén spoor te bekennen, zelfs geen rubberspoor.

Terug naar de werkelijkheid.

Het Amerikaanse gevechtsvliegtuig (fighter bomber) F-35 wordt aangekondigd voor de grootste luchtvaartshow ter wereld: de Farnborough International Airshow’. In London hangen de metrostations vol met affiches die de aanwezigheid van de F-35 op de prestigieuze show aankondigen. Reeds maanden draait de lobbymachine op volle toeren om klanten te ronselen. Geen enkele ‘promotietechniek’ wordt geschuwd. De Amerikaanse regering ondersteunt deze campagne met reden: hoe meer vliegtuigen ander landen kopen hoe minder ze zelf zullen moeten betalen voor hun toestellen. Transatlantische solidariteit heet dat.

Over de F-35 is niet iedereen enthousiast. Ook hier wijzen critici op de vele problemen die nog moeten opgelost worden. Zopas werden de bestaande exemplaren aan de grond gehouden wegens 'technische problemen'. Farnborough wordt het gedroomde evenement om de criticasters van antwoord te dienen. Nu zullen we eindelijk het vliegtuig zelf kunnen bewonderen. Uitleg krijgen van specialisten ‘die weten waar ze over spreken’ en de criticasters voor goed de mond snoeren. Allen daarheen.

Helaas, bij aankomst staat de stand van vliegtuigbouwer Lockheed ogenschijnlijk leeg op één klein bordje na, met de vermelding ‘F-35 Stealth capacity’.

Hoewel reeds door verschillende landen besteld, blijkt het vliegtuig nog niet ‘toonbaar’ aan de wereld. Men zou  voor minder ongerust worden.

  • Hits: 2136