Verder achteruit boeren en niet bijleren

notlearningOnze competitiviteit gaat alarmerend achteruit, maar de politiek wil ‘business as usual’. Als dat maar goed afloopt.

 

Op de website van De Standaard stonden op 22 mei 2014 de twee links afgebeelde titels, waarschijnlijk toevallig vlak ondereen, onopvallend gescheiden door een aanbod voor De Standaard zelf, zo verlokkelijk dat niemand het kan afwijzen. Ze zijn hier afgebeeld.

2 artikels

Belgische competitiviteit daalt

Het eerste bericht is voor een land als België vrij rampzalig. De Zwitserse business school IMD signaleert dat België achteruit boert inzake internationale competitiviteit (hier).

Wij hebben geen grondstoffen, geen energie en zelfs te weinig akkerland. We hebben niets dan mensen. Om te overleven moeten we de arbeid van die mensen kunnen verkopen aan de buren. Daarom is competitiviteit voor ons nog belangrijker dan voor de meeste andere landen. Als we dan voor het derde jaar op rij in die lijst zakken, betekent dat niet alleen dat we de verkeerde richting uitgaan, maar dat we dat schijnbaar ook nog systematisch doen.

Tripartite plus Groen

Misschien valt het velen niet onmiddellijk op, maar dat tweede artikel heeft wel degelijk direct met het eerste te doen. Het betekent namelijk: “We willen verder doen zoals we bezig zijn”. Maar… zijn we niet duidelijk helemaal verkeerd bezig? En dan willen we niet enkel zo voortdoen, maar we willen dat vrij van ‘storende invloeden’, dus nog geprononceerder doen. Wat moet daar van komen?

Met enige kwade wil zou men De Standaard van sarcasme kunnen verdenken: anders zet je die twee meldingen toch niet zo vlak bij elkaar. Ik geloof niet daaraan. Ik meen eerder dat de redactie van De Standaard, zoals velen van ons, gewoon niet wil zien, niet wil weten, niet kan, niet mag en niet durft denken dat er tussen die twee titels wel eens een sterk verband zou kunnen bestaan.

Dus plaatsen ze die achteloos boven elkaar. Zo ver zijn we dan!

Dat zegt natuurlijk ook iets over de kwaliteit van de informatie die wij in onze media vinden.

Dwarsligger