Deze grafiek is interessant omdat de cijfers aantonen dat de landen met de meeste hernieuwbare energie (wind en zonne-energie) Denemarken en Duitsland, onweerlegbaar de duurste zijn. Bemerk dat de horizontale as het geïnstalleerd vermogen aangeeft en niet het effectief bruikbaar vermogen dat ongeveer driemaal kleiner is.
Dat Duitsland met de vroegtijdige sluiting van zijn kerncentrales in een dramatische energiesituatie terechtkwam, is intussen algemeen geweten. Van een betrouwbare bron vernamen we dat de EU-Green Deal niets anders is dan een Duitse poging om hun energietransitie te redden van een financieel fiasco [2]. Het is dus niet zo toevallig dat een Duitse politica Ursula von der Leyen de Commissie leidt en met de Nederlandse Commissaris Frans Timmermans een gewillige waterdrager heeft om deze financiële catastrofe af te wentelen op de andere EU-lidstaten, ook Nederland!
De EU-Green Deal is een Duitse poging om hun overhaaste energietransitie te redden van een financieel fiasco
Deze grafiek toont nog iets anders, namelijk dat België met beduidend minder HE (hernieuwbare energie) dan Denemarken en Duitsland nu al een buitensporige hoge prijs betaalt. Wanneer België verder gaat op de weg van een versnelde bouw van HE dan zal diezelfde stijgende lijn voor België vér boven deze van Duitsland en Denemarken uitkomen.
Belangrijk is te beseffen dat deze onvermijdelijke kostenstijging NIET zal betaald worden door de industrie (want dan volgt een leegloop) en ook niet door de bedrijven die momenteel de windmolens en zonnepanelen mogen bouwen en exploiteren. Het zullen de kleine verbruikers zijn, kleine kmo’s en de modale privégebruiker, die de volle last van deze factuur zullen dragen via allerhande specifieke en globale taksen.
Politieke compromissen: een overlevingsstrategie
Dat kritische lezers het hoofd schudden bij zoveel incompetentie en niet begrijpen hoe men tot een dergelijke situatie kon komen, is begrijpelijk. Alternatieven die de energietransitie mogelijk én verteerbaar maken zijn er vandaag nog altijd niet, want de zoveelste ‘ultieme’ beslissing over de sluiting van de kerncentrales werd opnieuw verschoven naar eind 2021. Zo kon De Croo zijn eerste compromisregering met ECOLO en Groen op de rails krijgen. Verhofstadt revisited?
Open VLD politicus en premier Verhofstadt zal de geschiedenis ingaan als de premier die zijn persoonlijke ambities en het overleven van zijn regering liet prevaleren op het algemeen belang, en die naast het opsouperen van de tijdelijke economische bonus ook nog eens Electrabel verkocht aan het Franse Suez dat in 2005 96,7 % van de aandelen in handen had en in 2007 Electrabel volledig overnam.
De regeringen Verhofstadt I, II en III waren desastreus voor het energiebeleid van België, maar ook alle latere regeringen hebben laten betijen en alleen maar de uitstapdatum achteruit geschoven. Wie nu beweert dat zonder kerncentrales een economische ramp dreigt, zijn vergeten dat ze zelf, toen het erop aan kwam om deze ramp te voorkomen, de deelname aan de macht verkozen boven een rationeel energiebeleid.
Deze rampzalige politieke besluitvorming is eenvoudig te verklaren:
Compromisregeringen zijn vatbaar voor chantage door ideologische partners die vér boven hun maatschappelijke waarde spelen omdat ze noodzakelijk zijn voor het overleven van de regering.
Het zou dus best kunnen dat de Vivaldi-regering onder leiding van opnieuw een Open VLD’er, Alexander De Croo, eveneens de macht verkiest boven het algemeen belang en toegeeft aan de politieke chantage door regeringspartij ECOLO/Groen (die globaal 830.000 kiezers vertegenwoordigd of 12.5 %) maar met 21 zetels de meerderheid kan doen struikelen wanneer ze hun zin niet krijgen.
Wordt er in 2021 opnieuw een Belgische vaudeville opgevoerd?
Ofwel valt eind 2021 de regering De Croo of hij geeft toe aan de chantage van Groen (en Engie) en sluit definitief de kerncentrales
Dat zoiets ‘in volle openheid’ mogelijk is, kan enkel omdat de traditionele media zich onvoldoende kritisch opstelden en zelfs bij momenten pure propaganda voerden voor de groene ideologie. Herinner u de klimaatmarsen van jongeren die opgevoerd werden als de redders van de planeet.
Gastauteur
Dr. Ir Eric Blondeel schreef als bijlage
(lees hier) aan deze politieke analyse, een technische uitleg over de verschillende parameters die een rol spelen in het energievraagstuk.
Onze oproep aan alle lezers
Gezien het belang van de energiezekerheid voor onze industrie én de betaalbaarheid ervan voor de middenklasse en de minder bemiddelden, roepen we in de eerste plaats de politici op om de moed te hebben om uit te komen voor hun overtuiging en persoonlijk en publiekelijk stelling te nemen over de al of niet sluiting en het behoud op langere termijn van kernenergie als belangrijk onderdeel van ons energiebeleid.
Aan onze lezers vragen we om openlijk te pleiten voor rationaliteit en om hun mening samen met dit artikel door te sturen naar de politici die zij kennen én om dit artikel te delen met hun netwerk en via de sociale media.
Deze bijdrage kan u ook lezen op onze blog en wordt eveneens verspreid via
Twitter: @
dwarsliggers.eu en FB:
Pjotr'
s dwarsliggers