We beperken ons hier tot onze gevolgtrekkingen. Voor de argumenten en verduidelijkingen verwijzen we naar het volledig artikel.
1. Het aanvaarden van de F-35A als kandidaat was strijdig met de regeringsbeslissing om ‘off-the-shelf' te kopen. Deze afwijking waarvoor géén rechtvaardiging bekend is, bevoordeelt de F-35A. De evaluatie van een nog niet operationeel vliegtuig is een onverantwoordelijk gokspel.
2. De vaagheid van de defensie ambities en het open laten van een politiek zwaar geladen opdracht waarover nooit een ernstig debat werd gevoerd is een belangrijk hiaat. Deze opdracht bestaat erin om initiële luchtaanvallen uit te voeren met als doel de (defensieve) luchtafweersystemen van het goedbewaakte Russsisch en/of Chinese luchtruim uit te schakelen of om een nuclaire bom te kunnen droppen op strategisch doelwitten. Door deze opdracht impliciet op te nemen in de vereisten, bevoordeelt men de F-35A die specifiek voor dergelijke 'deuropener' opdrachten werd ontworpen.
3. Het weerhouden van de nucleaire optie, zonder grondig debat en zonder meerdere alternatieven te bespreken, bevoordeelt de F-35A.
4. Er werd geen grondig debat gevoerd over het verlies aan autonomie. De keuze van de F-35A betekent immers dat België zijn autonomie afstaat aan een Amerikaanse wapenfirma met een niet zo beste reputatie, én zonder de USAF de F-35A niet optimaal kan inzetten. We betwijfelen of voor deze nochtans essentiële beperking 'strafpunten' werden voorzien.
5. Het gebrek aan kennis bij de politieke autoriteiten (ook leden van de Commissie Defensie gaven toe niet in staat te zijn het uitermate technisch lastenboek (RfGP), te begrijpen) én een onevenwichtige informatiegaring spelen vooral in het voordeel van de door problemen geteisterde F-35A.
6. Dat alleen de Nederlandse Chef Staf werd uitgenodigd in de Commissie Defensie om te pleiten voor de F-35A en geen Franse, Duitse, Britse of Zweedse Chef Staf, is een selectief initiatief dat de kandidatuur van de F-35A bevoordeelt.
7. Dat er drie kandidaten voortijdig afhaakten bewijst dat (1) de uitgenodigde kandidaten ofwel NIET KONDEN voldoen aan de gestelde vereisten en dus slechts dienden om een schijn van concurrentie op te houden, en/of (2) vereisten werden opgenomen die een of ander kandidaat bevoordeelden.
8.De bezorgdheid van een commissielid van de meerderheid die meent dat de militaire evaluatiecommissie (die de punten toekent) onevenwichtig is en voornamelijk uit Luchtmachtofficieren bestaat die de voorkeur geven aan de F-35A speelt in het voordeel van dit vliegtuig.
Onze voorlopige conclusie is dat dit dossier heel wat lacunes vertoont en het ontbreken van een degelijke politieke controle reden is tot grote bezorgdheid.
Tot zo ver de samenvatting. De onthullingen over de niet zo beste reputatie van Lockheed Martin, kan u hieronder lezen.