Beste lezers,
 
Over Pjotr’s Dwarsliggers:
‘de altijd lezenswaardige blogs van kolonel in ruste Pierre Therie’

Dat schreef Rik Van Cauwelaert, gewezen hoofdredacteur van Knack en algemeen erkend als een integer topjournalist, in zijn veel gelezen wekelijkse bijdrage Paleis der Natie in de krant De Tijd (11/06). Dat men in de traditionele pers ‘bloggers’ aanbeveelt is wellicht uniek en voor de Dwarsliggers alvast een stimulans om onze filosofie trouw te blijven; Gebeten om te Weten

Voorwoord

Neen beste lezers, wij doen niet mee aan de waan van de dag en de stemmingmakerij rond de Brexit. En waar we helemaal allergisch voor zijn is de lijkenpikkerij waar Paul Magnette, minister-president van Wallonië en federaal eerste minister Charles Michel zich aan bezondigden. Ze willen een campagne voeren om zo veel mogelijk Engelse bedrijven te lokken naar Wallonië nu het VK in een moeilijke periode zit. Om het met een populaire quote te zeggen: Not in my Name! Wat een verademing dat de Vlaamse minister-president, Geert Bourgeois zich distantieerde van deze beschamende campagne. Een initiatief dat getuigt van kortzichtigheid en alleen maar kwaad bloed kan zetten. Magnette zou beter de Waalse economie steunen door zijn achterban, de vakbonden, tot redelijkheid te bewegen.

Lezer J.B. stoorde zich aan de berichtgeving over Limburgse jongeren die tijdens interviews agressieve gevoelens hadden ten aanzien van homo’s: “Wat mij onnoemelijk stoort, is het taboe om de zaken bij hun naam te noemen. Wie het filmpje bekijkt, merkt meteen dat alle (extreem!) homofobe uitlatingen uitsluitend gedaan worden door jongeren van Turkse origine. Alle 'autochtone' jongeren stellen zich in het filmpje begrijpend en ruimdenkend op. Het stoort mij onnoemelijk dat in alle berichtgeving en in de reactie van Cavaria (wat ik overigens al jaren een belachelijke en misplaatste naam vind, maar dit terzijde) alleen over 'de Limburgse jongeren' wordt gesproken. Wie het goed voorheeft met homo's wordt bijgevolg in één zak gestopt met wie ze naar de hel wenst, en erger. Terwijl je zonder moeite kunt zien waar het kalf gebonden ligt. Dit doet mij denken aan onderzoek waaruit blijkt dat Belgen slecht scoren op Engels. Belgen? Walen ja! Wanneer worden de problemen eindelijk bij naam genoemd?

Wel beste lezer, het antwoord is NOOIT. Omdat anders het journaille zou moeten toegeven dat ze hun lezers al jarenlang onvolledige en dus misleidende informatie aanreiken. Géén enkel missionaris is ooit zo hardnekkig geweest als de nieuwe moraalridders die vanop hun wereldvreemde kansel menen de lezers te moeten beschermen tegen zichzelf.

Verder in de Nieuwsbrief

Gastauteur Herman Deweerdt maakt een balans op van het Zilverfonds dat opgedoekt wordt, alhoewel ooit verkocht als goed bestuur: een reserve om later de toenemende pensioenlasten te kunnen betalen.
Waarschuwing voor de Nederlandse lezers: Dit is géén Belgisch surrealistisch verhaal, in de trant van ‘ceci n’est pas une pipe’ van René Magritte, want de politieke vaders zijn oerVlaams: Guy Verhofstadt (als premier) geboren in Dendermonde en ‘groot’ geworden in Gent en de in Poperinge geboren en later gekroond tot ‘Keizer van Oostende’,  professor, bevoegd minister en uitvinder van het Zilverfonds, Johan Vande Lanotte.
 
Ruwe kerels die twitteraars is de weergave van een discussie via twitter die begon tussen defensieminister Steven Vandeput en Rik Van Cauwelaert over de aankoop van nieuwe vliegtuigen. Welles nietes maar dan op een twitterniveau.

Gastauteur Jaak Peeters, maakt zich zorgen om het uitblijven van een nieuw links verhaal in Uitverteld

Gastauteur Frans Vandenbosch vertelt opnieuw een verhaal over China. Een bonte verzameling van kleuren en opvattingen Altijd lezenswaardig.

Onze maatschappij wordt iedere dag meer en meer beïnvloed door Informatie en Communicatie Technologie (ICT) zoals Internet-of-Things en in het verlengde hiervan Smart City, een stad waar alles met alles is verbonden om efficiënter en effectiever samen te leven. Een moderne Defensie ontsnapt hier ook niet aan. In Geen duur speelgoed, wel een slim netwerk stellen we ons de vraag of België de trein niet aan het missen is.

De Dwarsliggers wensen u veel leesplezier!
 
Opmerking: Mochten lezers van deze nieuwsbrief ook belangstelling hebben voor de speciale nieuwsbrief over defensie dan kunnen ze zich inschrijven door deze mail terug te sturen met de vermelding: naam + voornaam en  stuur mij voortaan ook de Nieuwsbrief Defensie