11 juli 2018

Flag of Flanders.svgWij wensen al onze Vlaamse lezers een fijne feestdag!

 

Elf juli is officieel het jaarlijkse feest van de Vlaamse Gemeenschap. Niet echt een feestdag want een gewone werkdag. Belg zijn in België is vanzelfsprekend, maar Vlaming zijn in Vlaanderen, is het niet. Hoezo kan men niet Vlaming zijn en dat volop beleven, en als Vlaming ook Belg zijn, en als Belg ook Europeaan zijn? Kan men een stukje overslaan en alleen maar Belg en Europeaan zijn?
 
Er zijn ook heel wat Vlamingen die in het buitenland de samenhorigheid van een volk anders ervaren. Zo stuurde een fiere Vlaming die leeft en werkt in Quebec een 11-juli-boodschap die doet nadenden:
 
Ik ben pas terug uit Québec, waar ik op 24 juni weer een prachtige show heb meegemaakt, ter gelegenheid van "La Fête Nationale du Québec".
Niet de "feestdag van de francofone gemeenschap in Canada", zoals ze in België onze Vlaams Nationale Feestdag benoemen als het "Feest van de Vlaamse Gemeenschap".
24 Juni is een officiële feestdag in Québec. Waarom bij ons 11 juli niet? Duizenden vlaggen sieren de straten, op gebouwen, op huizen, op auto's en op de shows.
Waarom doen bij ons de steden en gemeenten geen inspanning om tientallen Vlaamse vlaggen uit te hangen op officiële gebouwen ? In alle grote en minder grote steden in Québec worden feesten georganiseerd. Artiesten zijn meestal voor een onafhankelijk Québec en drukken dat ook hartelijk uit op deze feestdagen, of wensen aan de toeschouwers op zijn minst een " bonne Fête Nationale" op de TV-shows.Ik ken geen enkel ander volk ter wereld dat zo onbegrijpelijk weinig respect en fierheid voor zichzelf heeft.
 
Ja, waarom zouden Vlamingen net zoals de Québécois niet ook een nationale feestdag kunnen vieren?
 
En laat het nu net op de vooravond zijn van deze Vlaamse hoogdag dat de Belgische voetbalgekte ineenstuikte in uitgerekend Sint Petersburg! Want als er één stad is waar men weet dat Vlaanderen groot kan zijn is het wel Sint Petersburg. Al sinds september 2001 toen in de Petrus en Pauluskathedraal een éénenvijftig klokken tellende 'Vlaamse' beiaard werd ingehuldigd. Een Vlaams-Russische samenwerking die in november 2000 was gestart en mogelijk werd gemaakt door talrijke Vlaamse steden en gemeenten, bedrijven, scholen, universiteiten en culturele verenigingen die als sponsor deelnamen. Ook de Vlaamse regering, de provincie Antwerpen en de Koning Boudewijnstichting verleenden hun medewerking. Het gieten van de klokken gebeurde in Nederland en Mechelen en de klokkenstoel was een creatie van een staalbedrijf uit Sint-Petersburg.
 
Vlamingen die vandaag in Sint Petersburg vertoeven hoeven dus niet te treuren om het voetbalverlies. Een bezoekje aan de Petrus enPauluskathedraal kan ze een goed gevoel bezorgen! Toen mocht ik erbij zijn, en ik voelde mij een oprecht fiere Vlaming!