VRT: Belangenvermenging en politieke promotiecampagnes

Engie reklame op VRTVRT: weer eens ...

Belangenvermenging en politieke promotiecampagnes

Een open brief

Geachte minister Dalle,

Geachte voorzitter van de raad van bestuur VRT,

Waarde politici,

Info: VRT-ombudsman,

Betreft: Belangenvermenging en politieke promotiecampagnes

 

Deze screenprint werd genomen tijdens een uitzending op de VRT waarin Engie een promotieboodschap verspreidt die duidelijk de doelstellingen van de politieke partij Groen ondersteunt.

Engie reklame op VRT

Ik vind dit om twee redenen niet aanvaardbaar voor een publieke zender:

1. Engie is een buitenlands bedrijf dat in eigen land (Frankrijk) geen voet aan de grond heeft in het domein van de kernenergie en hier te lande zijn bocht naar groene energievormen probeert te verzilveren. Met deze boodschap steunt ze de visie van de énige partij die van deze maatschappelijke keuze haar hoofdprogramma maakt.

2. Engie 'koopt' zich via deze betaalde promotiecampagne de goodwill van een publieke zender. Deze promotiecampagne past daarenboven perfect in de volgehouden selectieve informatiecampagne van deze zender die bewust elk debat over de klimaatproblematiek en de energietransitie weigert en zo zijn kijkers behandelt als onmondige kinderen. Naast de vaststelling dat de VRT daarmee zijn kijkers zowel politiek als maatschappelijk misleidt, kan deze ideologische keuze ook gelezen worden als een vorm van discriminatie op basis van maatschappelijke en politieke keuzes.

Ik roep de politici op om deze klacht ook te bespreken in de daartoe voorziene politieke gremia.

Ik weiger nogmaals mij te laten afschepen door de bevoegde Vlaamse minister met als argument dat de politiek niet bevoegd is om te oordelen en mijn bezwaren te behandelen.

vriendelijke groeten,

Pierre 'Pjotr' Therie
Dwarsliggers.eu