doodskistGastauteur Dr. Frank Boll stelt zich vragen bij de economische rol van Duitsland in de EU.

ECBIn crisistijden is het niet verstandig te experimenteren. De Europese Centrale Bank (ECB) de geldkraan laten opendraaien om de crisis te bestrijden is daarom geen goed idee.

Gastauteur Frank Boll: Vindt het gevaarlijk om de ECB in de rol van ‘lender of last resort’ te duwen. Stelt dat de problemen direct moeten worden aangepakt.

corona 5032793 960 720Zeer onlangs schreef Rik Torfs dat er naast corona ook nog andere belangrijke dingen bestaan, waar we nu in deze felle mediatieke heisa aan voorbij gaan.

strong minds socratesWe zijn verheugd u dit uitermate interessant overzicht van het Vrijemarktkapitalisme te kunnen aanbieden. Gastauteur doctor in de economie Frank Boll slaagde erin om de evolutie in kaart te brengen en daarbij zowel de opgang als de degeneratie te doorgronden.

patentenDe Afspraak, 15 mei: Bart De Wever versus Rik Van Cauwelaert

De Nieuwsbrief nr. 145 over “De nieuwste waanzin: schuld is onbelangrijk” lokte enkele reacties uit waarop de auteur antwoordde. Eens meelezen:

puzzle on zinGastauteur Frank Boll: We weten dat mensen ongelukkig worden nadat ze zich in overmatige schulden hebben gewerkt. Zij die aan schuldbemiddeling doen ervaren dit uit eerste hand.

bad fedThe Big Read “Why rescue finance will slow the recovery” (August 27) argues that rescue finance for corporations increases the number of zombie companies. That hampers productivity, a main driver of growth.

Percentage growthSir, Mario Draghi again stressed the central bank mantra that low inflation should be combated by even more expansionary monetary policy (“ECB chief vows to beat low inflation”, February 5). Like many, he laments the experience of Japan where slightly negative inflation is said to have caused lower demand and growth because people then postpone consumption.

upside 2833766 1280In an elegantly crafted article Robin Harding holds that central banks had no alternative for the policies they conducted over the last decades (“Rage against central banks is misdirected”, July 29). We disagree.

food tshirt blauw vrouwen t shirt met opgerolde mouwenPas als de laatste boer verjaagd en het laatste landbouwbedrijf verkaveld is, zullen we merken dat men holle frasen en stompzinnige regeltjes niet kan eten.

productivityDe productiviteit in onze industrie stagneert en daalt zelfs lichtjes. Dat is het geval in heel West Europa.

 

 

boss with stopwatchGastauteur Jan Vercammen, cardioloog, stelt zich vragen over de toepassing van het Taylorisme in de geneeskunde. De vader van het ‘scientific management’ was Frederick Taylor : centraal in z’n redenering stond de vaststeling dat er maar één ‘beste’ manier is om een bepaalde taak uit te voeren.

deflation cycle 01Prof. em. DIRK HEREMANS – Wat betekent deflatie en zijn we erop voorbereid? Een bijdrage over prijsevoluties en falende macro-economie in Europa en België.

privilegesGastauteur Fank Boll: Privilegiejacht ondermijnt democratie en economie.

Pressiegroepen met enge groepsbelangen die uitzonderingen bedingen op het naoorlogse Westerse model van economische ordening kunnen de economie en de democratie onderuit halen. Dat argumenteerde in 1982 de apostel van de anti-privilegiejacht, de Amerikaan Mancur Olson.

SimpeleDuif US WhiteHouseOnze Simpele Geschulpte heeft opnieuw een straffe toer uitgehaald. Na al zoveel prijzen op de lange afstand gewonnen te hebben, wou hij zoals veel politici en bekende Vlamingen eens opvallen met een stunt: Naar de Verenigde Staten vliegen en in het Witte Huis eens een hartig woordje spreken met de bewoner, een zekere Donald Trump.

Patrick Bernau NEXT Finance 6140244062Wie bij beleggingen de laatste mode volgt, hoopt op hoge opbrengsten. Dat loopt zelden goed af. Waarop moet U letten om niet met de stroom meegesleurd te worden

roundupHet gonst weer van de geruchten dat de onkruidverdelger glyfosfaat (C3H8NO5P), gekend onder de handelsnaam Roundup, zou verboden worden. In Nederland is dat al zo voor particulieren, net als in Brussel - dat would-be staatje.

 

Dev PharmaHet is nu weer heel kalm over Ebola in de mainstream media. Zou de farmaceutische wereld haar slag thuisgehaald hebben? Echter ze is zelf ziek.

BNPBNP Paribas is door de Amerikaanse autoriteiten voor het omzeilen van de sancties tot een monsterboete veroordeeld. Bovendien worden haar mogelijkheden om transacties in dollar af te wikkelen beperkt. De bank zal daardoor, minstens voorlopig, haar traditionele rol in de internationale energiemarkt niet meer kunnen spelen. Die realiteit begint nu langzaam in West Europa door te dringen en de verontwaardiging groeit. Maar is die verontwaardiging wel gerechtvaardigd?

Subcategories

Economie - Algemeen

Markt

Europese Unie