De Kim – Trump top in Singapore

Trump Kim Meeting v1方腾波 Frans Vandenbosch - China heeft nog altijd de sterkste “trump cards”. Die zijn nog niet uitgespeeld.

 

 

 

Een 34-jarige jongeman ontmoet de 72-jarige president van Amerika. Kim JongUn, de Opperste Leider van Noord-Korea (de DPRK) heeft zich in Singapore als een evenwaardige partner getoond van de Verenigde Staten, militair en economisch wereldleider.

Korea01Korea02

© North Korean Central Television (KCTV) & Anna Fifield


Wat leverde de 12 juni-top in Singapore op voor elk van de twee partijen ? (1)

Wat Kim JongUn bereikt heeft:

 1. De internationale erkenning van zijn regime, ongeziene lofprijzingen door de president van de Verenigde Staten

 2. Een onverwachte stop op de militaire oefeningen van de US en Zuid-Korea, daarbij een wig drijvend tussen de US en zijn bondgenoten in de North Pacific (3)

 3. De toezegging dat de strategische B52 bommenwerpers op Guam niet meer actief worden ingezet bij oefeningen in de buurt van Korea

 4. Een publieke afkeuring door President Trump van de US – ROK militaire oefeningen.

 5. Een algemene tendens naar de afbouw van economische en politieke sancties, eerst door China, Rusland en Zuid-Korea; onvermijdelijk volgen ook andere landen die tendens.

 6. Een belofte door President Trump om hem uit te nodigen in Washington.

 7. De verklaring en sterke wens, vastgelegd in de eindverklaring om alle Amerikaanse troepen terug te trekken uit Zuid-Korea.

 8. Amerikaanse garanties op veiligheid in Noord-Korea.

 9. Een dodelijke slag voor de US om in de toekomst de DPRK in de toekomst nog te militair of economisch te bedreigen.


Wat President Donald Trump bereikt heeft:

 1. Een belangrijke ontspanning in de oorlogssfeer rondom Korea.

 2. Een einde aan de nucleaire testen van de DPRK, zoals reeds toegezegd in de onderhandelingen enkele weken geleden met Moon Jae-In.

 3. De toezegging om de Amerikaanse MIA (Missing In Action) opzoekingen naar stoffelijke resten in de DPRK te mogen verderzetten.

 4. De DPRK-herbevestiging van het doel van denuclearisatie van het Koreaanse schiereiland, evenwel zonder details, stappenplan of tijdschema.

 5. De vrijlating van drie Amerikanen die door Noord-Korea met valse beschuldigingen werden gevangengezet.

President Trump’s “the Art of the Deal” heeft in Singapore precies opgeleverd wat Kim JongUn wilde. Het is nu aan Secretary of State Mike Pompeo om uit de verdere onderhandelingen een resultaat te halen dat de Amerikanen verwachten. Met de 9 punten die Kim JongUn al gescoord heeft, wordt dat nog een hele klus voor Pompeo.

Voor de Amerikanen was de Singapore summit “all cattle and no hat”. Bruce Klingner (ex-CIA Deputy Division Chief for Korea) schreef de dag na de meeting: “Dit is zeer teleurstellend. Elk van de vier hoofdpunten stond al in eerdere documenten met Noord-Korea, sommige op een sterkere, meer omvattende manier. De nucleaire ontwapening-beloftes zijn zwakker dan in de “Six Party Talks” documenten. En geen melding van CVID (Comprehensive, Verifiable, Irreversible Denuclearization) of mensenrechten.” (3)

Korea03

© Frans Vandenbosch

In China was er ingehouden gejuich te horen. Het strategisch plan, door Xi Jinping zelf bedacht en door Wang Yi en zijn diensten verder uitgewerkt, bleek te verlopen zoals gepland. China heeft onverwacht meer bereikt dan verhoopt.

De Chinese lange-termijnplannen komen nu stilaan dichterbij:

 1. Het terugtrekken van de Lockheed Martin THAAD raketten uit Zuid-Korea.
 2. De geleidelijke terugtrekking van alle Amerikaanse militairen, eerst uit Zuid-Korea, later ook uit Japan.
 3. De volledige demilitarisering van de hele Noord-Pacific.
 4. De economische ontwikkeling van Noord-Korea. Door China.
 5. Noord-Korea economisch en politiek aan China binden.
 6. Uiteindelijk, op de lange termijn, ook Japan economisch afhankelijk maken van China.

 

President Trump’s “The Art of the Deal” heeft het moeten afleggen tegen China’s 孙子兵法 Sūnzǐ bīngfǎ “The Art of War”.

Korea04 Sun Tzu

© Frans Vandenbosch


De internationale economische en politieke sancties tegen Noord-Korea die de US met zoveel politieke druk bereikt heeft worden nu geleidelijk afgebouwd. Niet door de US, die gaan de sancties nog strenger maken. Die situatie (sancties door de US, economische samenwerking met China, Rusland, Zuid-Korea) is nu onomkeerbaar geworden. Het gaat China toelaten om de DPRK economisch aan zich te binden. In Liaoning, de Chinese provincie die grenst aan Noord-Korea, worden al volop Koreaanse taallessen aangeboden door de kamers van koophandel.

De SCMP (South China Morning Post) schreef: “Het lijkt erop dat deze kleine, 34-jarige jongen de Singapore meeting naar zich toe heeft getrokken en zijn plannen heeft waargemaakt in zijn eerste ontmoeting met US President Trump” (4)

Op de Chinese sociale media was te lezen: “China en Noord-Korea zijn als twee lippen van één mond

Kim JongUn is naar Singapore gereisd met een Chinees vliegtuig, begeleid door Chinese straaljagers. In dat vliegtuig zat niet enkel de hele Noord Koreaanse delegatie maar ook Chinese “technici” (strategen).

Xi Jinping heeft zelf tijdens het eerste bezoek van Kim JongUn in Beijing van 25 tot 28 maart zijn plan al duidelijk gemaakt. Bij het tweede (verrassings)bezoek van Kim JongUn (in Dalian op 7 en 8 mei) heeft Xi hem nog enkele richtlijnen meegegeven:

 • Kijk hem (Donald Trump) recht in de ogen, maar enkel als je zit of op een zekere afstand van hem staat,
 • Smile, toon dat je evenwaardig bent aan hem,
 • Oefen vooraf wat je gaat zeggen, schrijf op wat je eerst moet zeggen en wat je pas later prijsgeeft.
 • Laat je niet opjagen door hem of zijn delegatie, blijf altijd kalm en beleefd.

 

De summit in Singapore was niet de Trump – Kim meeting maar de Kim – Trump meeting, en Xi Jinping was er onzichtbaar aanwezig.

Korea05© StephenS in South China Morning Post

Korea06

© StephenS in South China Morning Post

De handdruk van Kim JongUn en Donald Trump en de vredesonderhandelingen hebben de aandelen van de Amerikaanse fabrikanten van militair tuig doen kelderen: (5)

Raytheon

Patriot and Tomahawk

-2.8 %

Lockheed Martin

THAAD and F-35

-1.3 %

Northrop Grumman

Cyber warfare systems

-1.5%

Boeing

Apache helicopters

-0.1 %

General Dynamics

Navy shipbuilder

-1.6%.

Noord-Korea behoort nu bij de kernmachten, de Singapore meeting heeft dat, voor zover nodig, nog eens bevestigd:

Country

nuclear warheads

Russia

7000

US

6800

France

300

China

260

UK

215

Pakistan

140

India

130

Israël

80

North Korea

30

Zuid-Korea is nu economisch bijna volledig op China gericht. Voor de grote Zuid-Koreaanse multinationals (Samsung, Hyundai, KIA, LG,..) hebben allemaal hun productie naar China overgebracht. Voor hun is het duidelijk: de toekomst ligt in China. De publieke opinie in Zuid-Korea heeft zich al langer op China gericht. De Koreanen hebben met China oude historische banden, veel sterker dan met de US. De Zuid-Koreaanse (pop- en anime) cultuur is in China razend populair. In Amerikaanse media was voor kort te lezen: “Is South Korea still our ally?” In Zuid-Korea waren er de laatste jaren openlijke anti-Amerikaanse straatprotesten waarbij de oude slogan “Yankee go home” gescandeerd werd.
De politiek in Zuid-Korea is nog niet zo ver maar volgt schoorvoetend onder de druk van de grote
MNC’s en hun kiezers.

Japan is nog niet zo ver, al komt het kantelpunt ook daar geleidelijk dichterbij. Ook Japan is al in grote mate economisch afhankelijk van China en ook in Japan zijn er af en toe demonstraties tegen de Amerikaanse militaire aanwezigheid. Van de 30 onafhankelijke parlementsleden is een deel verkozen op slechts één programmapunt: het sluiten van de Amerikaanse basissen. Voorlopig houdt Shinzō Abe die nog moeiteloos onder controle.

方腾波

Frans Vandenbosch

Voetnoten:

 1. What did the summit in Singapore actually yield for each side?
  https://www.brookings.edu/blog/order-from-chaos/2018/06/12/what-kim-jong-un-and-trump-each-achieved-in-singapore/

 2. President Donald Trump said the U.S. would halt "war games" as a gesture of good faith in nuclear negotiations with North Korea
  http://freebeacon.com/national-security/trumps-not-one-calls-military-exercises-war-games/

 3. Bruce KlingnerThis is very disappointing. … “ https://twitter.com/BruceKlingner/status/1006443791966928896

 4. For a 34-year-old who made his first state visit in just the last few months, North Korean leader Kim Jong-un seemed to hold his own in Tuesday’s high-profile summit setting with US President Donald Trump.
  http://www.scmp.com/news/china/diplomacy-defence/article/2150465/north-koreas-kim-jong-un-rewrites-book-art-deal-shrewd

 5. Trump, Kim handshake, talk of peace sinks U.S. defence stocks
  https://eu.usatoday.com/story/money/2018/06/12/trump-kim-handshake-peace-talks-korea-defense-stocks/693927002/

 

 

 

 • Hits: 2212