dwarsliggers

Dwarsliggers ... noodzakelijk om het rechte spoor te houden
          
lees meer over onze filosofie

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

joachim coensVers geplukt, rijp voor degustatie

Oorzaak prijsstijgingen?

 Van een capaciteitsmarkt naar een elektriciteitsmarkt

De kern van het verhaal is de beslissing om over te stappen van een capaciteitsmarkt naar een energiemarkt . In de eerste betaal je voor energiecapaciteit, kort gezegd de energieleverancier is verantwoordelijk voor  de capaciteit dat hij zal  leveren en cruciaal daarin is de back-up.

In een energiemarkt wordt betaald voor de geleverde energie en niet voor de back-up. Dit was nodig om bijvoorbeeld zonnepanelen met een capaciteitsfactor 10-12% niet te belasten met de eis dat ze de ook verantwoordelijk zijn voor de 90% back-up ( en in hun kost moeten opnemen) .

Het gevolg is dat voor de back-up kosten niet betaald wordt. Men ging uit van de gedachte dat deze kosten konden gedragen worden door de traditionele centrales. In Texas heeft men in januari daar reeds de gevolgen van deze opvatting gezien. Nu komen die kosten om de hoek kijken naarmate het HE aandeel stijgt en de back-up onrendabel wordt. Supplementair daarop is onder druk van Greenpeace ook kernenergieaan het verdwijnen, waardoor nog meer back-up moet voorzien worden. Dat was het geval in Duitsland waar de in januari gesloten kolencentrales  er drie na één maand reeds weer open gingen. Deze “warm” houden kost niet enkel geld dat niets opbrengt maar ook onrendabele CO2 uitstoot met bijkomende heffingen . Daardoor kan nieuwbouw nu niet meer zonder subsidiering en betaalt de staat subsidies voor de volledige sector.

Het gevolg is dat gans de elektriciteitssector nu overgegaan is naar de optimalisatie van de subsidies en niet meer geïnvesteerd wordt in de meest rendabele oplossing, maar in wat gegarandeerd (geen risico) meer subsidies opbrengt. Het gevolg is dat de technologische ontwikkeling de verkeerde kant uitgaat, wat neerkomt op kapitaalvernietiging, investeringen die worden terugbetaald met subsidies. Gekker kan het niet. De EU Green Deal wordt hoe dan ook een fiasco en dat begint men te beseffen.

Er is maar één goede oplossing , terug naar een capaciteitsmarkt en iedere producent  moet garant staan voor zijn volume dat hij aanbied. Vooral voor zonnepanelen wordt dat een moeilijke  zaak tenzij je de eigen stroom verbruikt. Pas dan kom je tot een competitie onder  “leveled plain field”, iedereen gelijk zoals het hoort.

De huidige prijsstijgingen zijn het product van enerzijds de fluctuerende fossiel brandstof die er altijd was, maar die nu ook samenvalt met de te betalen subsidiekosten van de toename aan HE. HE kan zeker niet in de nabije toekomst goedkoop worden vanwege zijn lage energiedensiteit. Dat zullen politici de lobbyisten niet horen zeggen!

 

De oplossing voor de hoge energieprijzen (volgens CD&V-voorzitter Joachim Coens)

Vandaag te zien op facebook*: een advertentie betaald door CD&V voorzitter Joachim Coens die ons allen dé oplossing aangeeft voor de te hoge energieprijzen: minder verbruiken! Zo simpel kan het zijn! Waarom we daar nog niet op gekomen zijn? Ongelooflijk!

Voormalig CD&V-boegbeeld Jean-Luc Dehaene heeft onze energiesector verkocht aan het buitenland: geen probleem. (Bez)OpenVLD-er Guy Verhofstadt heeft in zijn eerste regeerperiode de Groenen een kernuitstap cadeau gedaan om als dusdanig premier te kunnen worden: geen probleem. Sindsdien heeft geen enkele regering iets met die kernuitstap gedaan omdat ze geen idee hebben hoe het capaciteitstekort op te vangen: geen probleem. Groene Tinne Van Der Straeten heeft gezegd bij haar aantreden als Minister van Energie dat ze wil investeren in subsidie slurpende en CO2-spuiende gascentrales die geen vergunning krijgen: geen probleem. Diezelfde Tinne Van Der Straeten heeft zelfs gezegd dat haar beleid kostneutraal zou zijn: geen probleem. Neen beste mensen, het probleem bent U! U verbruikt gewoon teveel waardoor er schaarste komt op de markten en de prijzen de hoogte in gaan! Voilà, Joachim heeft het gezegd!

In het kader van deze miraculeuze opmerking bereiden we ons al voor op Joachims volgende revolutionaire oplossingen voor enkele van de problemen van ons land:
– Het fileprobleem: u blijft gewoon thuis! Géén files meer! En zo gaan onze wegen ook langer mee waardoor de overheid nog éxtra bespaart!
– Het pensioenprobleem: waarom blijft u zo lang leven? Gelieve iets vroeger te sterven, dan moeten we als overheid minder lang uitkeren zodat we een zéér klein beetje meer kunnen geven én besparen!
– De klimaatcrisis: omdat u thuis blijft, uw verwarming en elektriciteit uitzet, en minder lang leeft, wordt de CO2-uitstoot gigantisch verlaagd waardoor België onmiddellijk zijn doelstellingen haalt en daarmee de wereld redt!

U ziet het beste mensen, Joachim Coens, voorzitter van CD&V, de partij #dichtbijjou, heeft dé oplossing voor al onze problemen!

 

Vragen bij De Green Deal

De EU Green Deal en de Great Reset zijn hersenspinsels die binnen een goede week ook geëtaleerd worden op de COP 26 , waarbij de realiteit onder de mat geveegd wordt. Men heeft geen oog voor de verwevenheid van de realiteit waardoor bij de minste storingen domino stenen vallen.

Ik zet een paar recente gebeurtenissen op een rijtje. Als nu de ogen nog niet open gaan is dit verbijsterend want het word stilaan alarmerend en de verarming van de EU is al ingezet.

  1. NET ZERO =  is net zero groei en net zero herstel  https://www.thegwpf.com/gwpf-warns-ministers-not-to-draw-the-wrong-lessons-from-europes-energy-crisis/ zo zijn gasprijzen  3X hoger in EU omdat fracking niet toegelaten is.
  2. Door afbouw van  diversificatie aan energiebronnen kan Rusland chanteren  https://oilprice.com/Energy/Natural-Gas/Europes-Energy-Crisis-Is-Driving-Up-Natural-Gas-Prices-Worldwide.html
  3. Niet meer investeren in fossiel creëert tekorten en hogere prijzen,  Blijkbaar was de gascrisis reeds voorspeld  half mei  https://www.msn.com/en-us/news/us/analysis-gas-faces-existential-crisis-in-climate-wary-europe/ar-BB1gILuu
  4. Hoogspanningstransport is kwetsbaar met zware gevolgen. Een paar dagen geleden is een van de kabels tussen Frankrijk en UK in brand gevlogen, prijzen in Engeland met bijna 20% gestegen https://www.independent.co.uk/business/energy-prices-france-uk-fire-b1921154.html  blijkbaar wil geen enkele krant bij ons dit melden. België plant kabels die 10 maal langer zijn om 30% van de stroom in te kopen.
  5. In de UK zijn twee leveranciers bankroet door stijgende prijzen, 100 000 burgers zonder leverancier  https://www.theguardian.com/business/2021/sep/08/two-uk-energy-suppliers-succumb-to-record-surge-in-prices analoog als Texas vorig jaar
  6. Meststoffen fabrikanten sluiten https://www.theguardian.com/business/2021/sep/16/fears-for-uk-recovery-as-record-energy-prices-shut-fertiliser-plants  Voedselproductie komt in gevaar
  7. Door TEKORT aan CO2 komt de processing in de voedingsindustrie in gevaar  https://www.euronews.com/next/2021/09/17/britain-meat
  8. Energie prijzen stijgen  https://bmmagazine.co.uk/news/energy-firms-pull-cheapest-deals-as-wholesale-prices-soar/

De WSJ waarschuwt de VS lessen te trekken uit wat in de EU is gebeurd  https://www.wsj.com/articles/europe-climate-lesson-for-america-energy-prices-fuel-wind-11631655375

 

Verdeeldheid onder IPCC-wetenschappers

De jaarlijkse COP26 conferentie is dit jaar in Glasgow, een mega evenement van 31 oktober tot 12 november 2021 georganiseerd door het UNFCCC (United Nations Framework Convention on Climate Change) dat wetenschappelijk ondersteund wordt door het IPCC (Intergovernmental Panel on Climate Change).

Deze conferentie steunt op het IPCC AR6 verslag, waarbij gehoopt werd een nakende klimaat catastrofe aan te kondigen als resultaat van de verbeterde CIMP6 klimaatmodellen wat mislukte  door divergerende resultaten waardoor wetenschappers onzeker zijn.  Hierdoor is de opzet gewijzigd richting historische temperatuurontwikkelingen, waardoor een alternatieve “hockey stick” het rapport siert met de PAGES 2K temperatuur curve , echter ook deze grafiek  wordt door het PAGES 2K netwerk niet ondersteund dat als gevolg van deze interne twist uiteengevallen is.  Onderhuids borrelt het onder wetenschappers maar naar buiten blijven de rangen gesloten . Geen goede basis om de wereld via het COP26 mega evenement opnieuw te alarmeren.

Grote verschillen inzake klimaatgevoeligheid voor CO2: dalende gevoeligheid bewezen!

lezerstrommel 23 1

Méér weersextremen?

lezerstrommel 23 2

 

Over het Amerikaanse F-35 gevechtsvliegtuig

Het is al een hele tijd stil in de media rond de F-35. Maar in die stilte wordt een nieuwe confrontatie voorbereid. Namelijk tussen de militaire experten die omwille van de  financiële kater voor Defensie pleiten voor een verminderd aantal F-35 en anderzijds de lobbyisten van het Industrieel Militair Complex én de US-senatoren die indertijd ‘omgekocht’ werden door Lockheed Martin met tewerkstelling in hun staat en die nu willen behouden. En dan zijn er nog de onopgeloste technische problemen zoals de motor.

Belangrijke reductie van het aantal onafwendbaar?

Bron:

https://www.defensenews.com/air/2021/05/13/the-f-22-is-going-away-eventually-but-not-before-the-air-force-gets-comfortable-with-its-successor/

Alleen al de USAF (Luchtmacht) wilde er aanvankelijk 1763 kopen, maar dat aantal daalde al een tijdje omwille van de hogere kostprijs en het dure onderhoud van het vliegtuig. Vandaag gaan de prognoses in de richting van een halvering:

“The idea that the Air Force would buy all 1,763 F-35As “has been the greatest work of fiction in defense budgeting for about a decade now,” said Richard Aboulafia, an aerospace analyst with the Teal Group. “What we’re really talking about is the real number. It’s not 1,763 [F-35As]. Is it 1,200? Is it 1,400? Is it 1,000? We don’t know.”

Zijn er motorproblemen?

Bron: https://www.military.com/daily-news/2021/09/08/air-force-says-costly-new-f-35-engine-research-needed-even-if-its-dead-end.html 8 Sep 2021 Military.com

The Air Force should continue funding research and development on a new advanced engine for the F-35A Lightning II -- even if it ultimately scraps the work and sticks with the fighter jet's current engine, Gen. Charles "CQ" Brown, the service's chief of staff, said Wednesday.

The research could result, at least in part, in an improvement in fuel efficiency for the jet, known as the Pentagon's most costly weapons program ever. But Brown said the Air Force eventually will face a "fork in the road" and must decide whether to move forward on a completely new replacement engine.

Congress is concerned about the issue, and the House Armed Services Committee last week passed a defense policy bill for 2022 that would require the Pentagon to explain how it will put a better engine in the F-35A, which is the jet variant used by the Air Force.

En daar is de F-16 terug

Hinote spoke with Defense News a day after Air Force Chief of Staff Gen. C.Q. Brown disclosed the service’s upcoming plan to phase out the F-22 and streamline the service’s fighter inventory to four main fighter variants.

Those four aircraft include NGAD, the Lockheed Martin F-35 joint strike fighter, Boeing F-15EX and Lockheed F-16.

Jawel beste lezers, U leest het goed de (nieuwste versie van) de F16 is terug van nooit weggeweest! Misschien onze zogezegde ‘versleten’ F-16’s toch nog wat langer in dienst te houden?